Bokillustration

Boken som jag läst, Flickan som inte fick finnas, handlar om Ethel som lär sig tidigt att iaktta varje nyans i mammans upp- och nedperioder. Ständigt går hon med en knut i magen av rädsla för att göra eller säga fel. Fysisk och psykisk misshandel - hot, hån, kränkningar och slag - hör till vardagen.
Alice, Ethels mamma, missbrukar sprit och tabletter. Hon lider av psykiska besvär och hennes humör svänger mellan upprymdhet och depression.
När Alice Lundström vid 38 års ålder föder en son får hon veta att hon inte kan få fler barn. Men hon får ett barn till. Ett som inte var planerat. Inte önskat. Ethel, flickan som inte fick finnas.
När Ethel är tretton år orkar hon inte längre och försöker ta sitt liv.
Flickan som inte fick finnas är en berättelse om utsatthet, våld och galenskap, men också om kärlek, styrka och en obändig vilja mitt i all bedrövelse. En berättelse inte bara om att överleva, utan om att få en andra chans i livet, att verkligen få leva.


Slutsatser, analys och diskussion:
När vi fick uppgiften så såg jag framför mig ett bokomslag i dystra och mörka färger som stod på Akademibokhandelns pocketavdelning.
Jag ville förmedla det mörker som flickan ständigt levde i och den vackra flicka hon egentligen var.

Allt arbete är gjort i Photoshop Elements 6.0
Jag började med att skriva texten "Flickan som inte fick finnas" i en enkel svart text, sedan kopierade jag den texten och lade den dubbel för att få en tjockare och ett personligare typsnitt.
Efter det markerade jag texten, och klistrade in flera bilder på min kusin som jag fotat, redigerat (ökat kontrast/intensitet och minskat mättnad) och beskärt. Jag lät bilderna på min kusin representera Ethel.
När bilderna var på plats så klippte jag ut texten och klistrade in den i ett nytt lager ovanpå bilden med träden.
Även den bilden har jag redigerat (ökat kontrast, minskat intensitet och minskat mättnad).
Därefter skrev jag in citaten jag valt och gick igenom alla typsnitt som fanns innan jag valde det jag tyckte passade bäst. Jag valde också en grå nyans som jag tyckte gick bra ihop med bilden utan ta för mycket uppmärksamhet från bokens titel (och bilderna där i).
Jag vände och trixade med citaten för att få dem som en ram runt bokillustrationen.
Sedan var jag klar.

Själva arbetet började jag med dagen efter att vi fick uppgiften och har sedan jobbat på med den vid flera tillfället.
Totalt har jag nog lagt 5/6 timmar på den om man bara räknar arbetstid, sen har jag lagt mer tid på att fundera och konstruera bilden i mitt huvud också.
Jag är nöjd med resultatet. Jag tycker att den förmedlar känslan i den mörka berättelsen, som för övrigt är en verklig historia och det är flickan själv, i vuxen ålder som skrivit boken.
Jag testade att lägga in en komplement färg i form av ännu en bild på min kusin, men jag tyckte det tog bort en del av känslan i bilden.
Något jag tycker är mindre bra med bilden är det faktum att allt i bilden är ganska grått och det gör bilden väldigt platt. Lite mer kontrast på fotona av min kusin eller kanske att göra citaten mer framträdande kanske skulle hjälpa.
Något jag tycker är väldigt bra med bilden är just idén med att ha citaten som en ram runt bilden.
Det ger en fin inramning och samtidigt fick jag med citaten i bilden utan att det blev för plottrigt.
Att jag valde att arbeta med Photoshop var för att jag ville fota och sedan lägga in bilderna i en text, något som jag aldrig gjort förut, och att just få in bilderna i texten var något som tog flera timmar att komma på. Jag är glad över att jag valde att arbeta med fotografier och Photoshop eftersom det gav mig möjlighet att ändra ljuset och färgerna i bilden allt eftersom på ett helt annat sätt än om jag till exempel valt att arbeta med oljepastell (som jag hade tänkt arbeta med från början.


Jag tycker att jag under tiden som jag arbetade med uppgiften utvecklades och lärde mig en hel del.
Bland annat mer om självaste Photoshop och det som uppgiften handlade om: hur färger kan förmedla en känsla.

Citaten jag valde var:

”När mamma blivit rasande över något jag gjort, eller inte gjort, eller bara det faktum att jag finns som en påminelse över hennes misslyckade liv - stänger hon mig ute"

”När mamma befinner sig i uppåt-gladfasen får jag aldrig stryk. Men det är jobbigt att vara vaken i flera dagar och lika många nätter i sträck”

”Mona heter mobbaren som går i spetsen för det tjejgäng som aldrig missar ett tillfälle att reta och håna mig”

”Mille kommer in i mitt rum, tittar på mig med sina gulgröna ögon och hoppar sedan upp i min säng”

”För att jag med säkerhet ska frysa ihjäl tar jag bara på mig ett par träskor och sedan går jag”

”Nej, jag vill dö i de kläder jag förnedrats i”


Nu vill jag veta vad du tycker om min bokillustration =)
Hoppas du orkade läsa allt jag skrivit hehe.
//Therese Alfredsson M10A

Kommentarer
Postat av: Maria

Det är klart jag orkade läsa!

Jag börjar med texten, vilken är precis vad jag menar när jag säger att ni ska värdera era egna bilder och granska dem kritiskt. Bra!

Jag tycker att du har lyckats skapa en väldigt tydlig känsla i bilden och inramningen med citaten i det typsnittet förstärker den känslan, väldigt fint. Är fotot med träden också din egen bild?

Bra att du utmanade dig att testa en ny teknik. Jag tycker att det är en bra effekt att visa bilderna i texten, men eventuellt kanske bara i den nedre bilden. Testade du att skriva utan skugga på texten?/Maria

2010-11-17 @ 15:15:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0